marjamch.blogg.se

Bloggar om livet.

Hjärtljud

Kategori: Gravid 2013

Ja, idag var det dags för oss, mig och min man att gå på vår första inskrivning hos barnmorskan. Vi var där för ca en månad sedan för ett hälsosamtal. Men idag tog barnmorskan prover på mig och vi fick höra hjärtat slå på vår lilla plutt. Det kändes helt overkligt. Subhanallah. Helt magiskt att få höra hjärtat slå. Nu känns det mer på riktigt. Ja, jag är gravid i vecka 14. Vårt första barn.
Jag var gravid när jag gjorde hajj, och mådde bra. Alhamdulillah. Har inte kräkts eller mått illa så mycket. Så fort jag ätit har illamåendet försvunnit. So far so good. Alhamdulillah.
 
 

Kanelbullar

Kategori: Recept

Har nog aldrig gjort kanelbullar som jag är riktigt nöjd med, förutom idag. De brukar ha en tendens att inte bli stora. Men idag blev de saftiga och lagom i storlek.  Följde receptet som finns i boken Sju sorters kakor.  Väldigt bra recept bok. Kostar kbappt 60 kr på nätet. Lussekatterna är också gjorda på ett recept från boken. 
 

Snabb middag

Kategori: Recept

Denna Marokanska rotfruktsgryta tar ca 30 minuter att göra, perfekt när man kommer hem från jobbet eller skolan eller helt enkelt vill äta något gott men som tar lite tid att göra.
 

Receptet är för fyra personer.

1 kilo blandade rotfukter, palsternacka, morötter, kålrot, rotselleri, purjolök

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

1/2 dl tomatpuré

2 tsk mald spiskummin

1 tsk sambal oelek

8 dl vatten

2 1/2 grönsaksbuljongtärningar

1 burk kikärter (410 g) (jag valde bort det och tog potatis istället)

Tillbehör:

2 dl matyoghurt (ej nödvändigt, gott utan)

 

60 g surdegsbröd per person (gjorde bruchetta istället)

1. Skala och skär rotfrukterna i små tärningar. Skala och finhacka vitlöken.
2. Fräs grönsaker och vitlök i oljan i en stor kastrull ca 2 min. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och sambal och fräs ytterligare ca 1 minut.:Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Koka upp och låt koka under lock ca 10 min.
3. Häll av kikärterna och spola dem i kallt vatten. Lägg dem i grytan och koka ytterligare ca 5 min
.4. Servera grytan med matyoghurt och bröd.Hittade detta recept på nätet. Tar ca 30 minuter att göra. 
 
Min man gillar ej stark mat, så jag tog en del av grytan och hade i lite grädde för att få bort den starka smaken.
 
Enjoy
 

Paus från sjukhusvärlden

Kategori: Allmänt

Rubriken talar sitt eget språk. Någon gång i livet, rätt snart hoppas jag. Sitter och kollar på olika recept och drömmer om en framtid bort från allt som har med mitt sjuksköterskeyrke att göra och istället satsa på mat och bakelser. Klassar mig inte som mer än duktig i området, men intresset finns.

Random thoughts

Kategori: Allmänt

Har känt mig till att skriva, har inte haft mycket att berätta. Subhanallah, vi har varit hemma i Sverige i lite mer än två veckor, hajjresan känns så avlägsen. Det är helt otroligt hur människan snabbt anpassar sig till olika förhållanden snabbt. Har jobbat nu i två veckor sedna jag kom hem. Nu när dagarna är korta är det ibland sjukt svårt att hinna med bönerna på jobbet. Speciellt när jag jobbar kvällspass och börjar 13.30. Men subhanallah, vill man så kan man oftast och Allah swt ger människan möjligheten. Brukar tänka på versen nummer 65 i Kapitlet Al-baqarah (Kon) där Allah i slutet av värsen säger Gud visar var och en som fruktar Honom en utväg ur [alla svårigheter]
På mitt förra jobb hade vi ett vilorum/bönerum precis utanför avdelningen. Så när jag hade lunch eller pauser kunde jag snabbt ta mig dit och be. Var väldigt orolig när jag började på det nya stället, för bönerummet där fanns lite längre bort. Men subhanallah, Allah underlättar. Har nu hittat tre utrymmen till som jag kan be i.
 
Blir väldigt glad över era kommentarer. Iband känns det som att ingen läser. Men ni är några stycken. Alhamdulillah.

Fler videoklipp

Kategori: Hajj-2013

Här kommer fler halvbra videor från hajjresan.
Nu ser jag verkligen trött och risig ut i videoklipperna efter hajjdagarna
 
  
 

Ris- och köttfärsfylld paprika

Kategori: Recept

Häromdagen gjorde jag en superenkel middag när jag kom hem från jobbet, ris- och köttfärsfyllda paprikor i ugnen.
Det enda man behöver är paprika gärna gula/röda, ris, köttfärs och tomatpuré/krossade tomater.
 
Det man behöver göra är att:
koka ris
steka köttfärs med valfria kryddor, jag smaksätter med sju kryddor, vegetta och paprika pulver
när riset är färdigkokt blandas det med köttfärsen
sedan tar man bort översta biten av paprikan så att det sedan blir som ett lock
paprikan fylls med fyllningen
man kan toppa paprikan med  riven ost
lägg paprikan i en långpappa och grädda i ca 30 minuter eller tills paprikan blivit mjuk
Tomatpurén/krossade tomater kan kokas i en annan form i ugnen eller i en gryta på spisen. Jag blandade tomatpure med vatten och hade in den i ugnen i en brödform samtidigt som paprikan var i ugnen.
 
 
 

Back to reality

Kategori: Allmänt

Igår började jag jobba efter drygt fyra veckors semester. Även om hajjresen inte klassas som semester så känner jag mig utvilad nu. Var lite nervös över att komma tillbaka till jobbet, hade lite onda aningar. Men det gick bra. En helt vanlig måndag på akuten i Malmö. Det var kul att komma tillbaka, jag påmindes om varför jag lämnade onkologen och valde akuten istället. Sedan jag kom hem har jag hunnit ha bjudningar och besök av familj och vänner. 
Nedan finns recept på en väldigt god och mustig höst/vintergryta. Det är många ingredienser, men den är lätt att göra. hacka grönsakerna och låt den göra sitt.
 
1kyckling/kycklingfile
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3-4 morötter
2-3 potatisar
1 liten purjolök
1 paprika
1 mild röd pepparfrukt/chilli
3 mk olivolja
3 msk tomatpure
1 hönsbuljongtärning
vatten
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 buket persilja
salt, peppar
 
Dela kycklingen i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär morötter och potatisarna i bitar.
Skiva purjolöken och dela paprikan och pepparfrukten i bitar.
Bryn kycklingen i oljan i en stor panna/gryta i ca 10 minuter,
Tillsätt lök, vitlök, morötter potatisarna, purjolök, paprikan och pepparfrukt, fräs i ca fem minuter. Rör om då och då.
Tillsätt tomatpure, smulad buljongtärning och rör tills allt blandas väl.
Häll på vatten så att det nästan täcker.
Lägg i svartpepparkorn, lagerblad och persiljan. Koka upp och åt koka på ganska svag värme utan lock i ca 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja.
Grytan är god med bröd eller Bruschetta.
 

Videon får säga sitt

Kategori: Hajj-2013

Användbara termer inför Hajj

Kategori: Hajj-2013

Återkommande termer som används under Hajj
 
Kaba: den svarta kubikformade stenen som profeten Ibrahim byggde tillsammans med sin son Ismael. Det är den muslimer vänder sig till när de ber
Tawaf: när man går runt Kaba, räknas som en bön. Under hajj går man runt den  sju gånger
Sai: det är när man går mellan Safa och Marwa, sju gånger. Det är ursprungligen två berg som Hager (Hajer), Ibrahims fru sprang mellan när hon letade efter vatten och mat till sin son Ismael. När man gör Sai så gör man det i Masjid el Haram där kaba finns, dvs bergen finns inte.
Omra: då man göra tawaf runt kaba, ber två enheter, dricker zamzam vatten och gör Sai.
Arafa: är en plats i Mecka, i Arafa finns Arafaberget dit pilgrimer står och gör dua under Hajj perioden. Arafa är lika med hajj, missar man Arafadagen (9:e dhulhijja) så har man missat Hajj. De som inte gör hajj uppmuntras till att fasta den dagen. Det är den dag då Allah swt förlåter sina tjänare. När man gör Hajj så ska man vara på Arafa före duhrbönen till magrib.
Muzdalifa: Är en plats i Mecka dit pilgrimer åker till efter magribbönen på Arafadagen. Pilgrimer övernattar på grusplan fram till morgonbönen. Det enda som finns där är grusplan och få toaletter.
Mina: Är ett område som beläggs med tält under hajjperioden. Hit kommer pilgrimer och övernattar fram till hajjperioden är slut. Tälten är av olika standard. Här finns även möjlighet till att handla frukt, mat och presenter. Hit kommer man den första hajjdagen, dvs 8:e dhulhijja (islamisk månad). I Mina gör man Ibada.
Jamarat: Ligger ca 3 km från Mina. hit kommer man först på eid dagen, den 10 dhulhijja. Då kastar man sten på den stora jamrat el kobra. Man kommer den 11, 12 och 13 dhulhijja och kasar på den mindre och mellersta och största jamra. Symboliserar stenkastning på djävulen. Stenarna är lika små som en hasselnöt.
Ihram: är ett tillstånd man befinner sig i inför tawaf och Sai. Man säger sin avsikt t ex labayka allahoma Omra/Hajj innan man går in i Ihram. Man har då gjort ghusl (rituell dusch). Det är också då man inte får göra vissa saker som t ex gifta sig, gå på jakt, ha parfym på sig, klippa naglarna, sexuellt umgänge med sin fru/man, män får inte ha keps/mössa på huvudet. Det finns fler regler. Kvinnor har sina vanliga kläder på sig och män har vanligtvis två vita tygbitar, oftast i bomullskvalite. Efter tawaf och Sai så kan man gå ut ur Ihram genom att göra ghusl, klippa sitt hår och sina naglar.
 
Detta är väldigt kortfattat, mer om det kan man läsa på olika sidor och böcker som finns på nätet. Jag hade stor nytta av Yasir Qadis föreläsning som heter "" The fiqh of Hajj and practical advice för Hajj, Muhammad Alshareffs föreläsning "Jorney of the hearts" och hemsidan http://www.kalamullah.com/hajj-resources.html
 

One more

Kategori: Hajj-2013

Bjuder på en video till, lite bättre kvalite och lite längre.
 
Vad tycker ni? Hiss eller diss?
 

Videoklipp

Kategori: Hajj-2013

När vi var på väg till Mecka bestämde jag mig för att göra videoklipp under resans gång för att sedan publicera de online. Men när jag kom hem så tvekade jag, känner mig inte riktigt bekväm med att vem som helst kan se de. Men nu har jag ångrat mig, är dock inte helt bekväm med det, kommer att publicera de enbart för att ni ska dra nytta av min resa. Märkte nu att ljudkvaliten är väldigt dålig i den första videon, men det får vi leva med.

Hemmagord müsli

Kategori: Recept

Man kan variera smaken beroende på vad man själv tycker är gott. I min har jag havregryn som bas, kokosflingor, pumpakärnor, solrosfrö, linfrö, sesamfrö, dadlar och torkade aprikos. Alla ingredienser förutom aprikos och dadlar rostas i ugnen i ca 15-20 minuter. När de har svalnat blandar du i resten.