marjamch.blogg.se

Bloggar om livet.

Användbara termer inför Hajj

Kategori: Hajj-2013

Återkommande termer som används under Hajj
 
Kaba: den svarta kubikformade stenen som profeten Ibrahim byggde tillsammans med sin son Ismael. Det är den muslimer vänder sig till när de ber
Tawaf: när man går runt Kaba, räknas som en bön. Under hajj går man runt den  sju gånger
Sai: det är när man går mellan Safa och Marwa, sju gånger. Det är ursprungligen två berg som Hager (Hajer), Ibrahims fru sprang mellan när hon letade efter vatten och mat till sin son Ismael. När man gör Sai så gör man det i Masjid el Haram där kaba finns, dvs bergen finns inte.
Omra: då man göra tawaf runt kaba, ber två enheter, dricker zamzam vatten och gör Sai.
Arafa: är en plats i Mecka, i Arafa finns Arafaberget dit pilgrimer står och gör dua under Hajj perioden. Arafa är lika med hajj, missar man Arafadagen (9:e dhulhijja) så har man missat Hajj. De som inte gör hajj uppmuntras till att fasta den dagen. Det är den dag då Allah swt förlåter sina tjänare. När man gör Hajj så ska man vara på Arafa före duhrbönen till magrib.
Muzdalifa: Är en plats i Mecka dit pilgrimer åker till efter magribbönen på Arafadagen. Pilgrimer övernattar på grusplan fram till morgonbönen. Det enda som finns där är grusplan och få toaletter.
Mina: Är ett område som beläggs med tält under hajjperioden. Hit kommer pilgrimer och övernattar fram till hajjperioden är slut. Tälten är av olika standard. Här finns även möjlighet till att handla frukt, mat och presenter. Hit kommer man den första hajjdagen, dvs 8:e dhulhijja (islamisk månad). I Mina gör man Ibada.
Jamarat: Ligger ca 3 km från Mina. hit kommer man först på eid dagen, den 10 dhulhijja. Då kastar man sten på den stora jamrat el kobra. Man kommer den 11, 12 och 13 dhulhijja och kasar på den mindre och mellersta och största jamra. Symboliserar stenkastning på djävulen. Stenarna är lika små som en hasselnöt.
Ihram: är ett tillstånd man befinner sig i inför tawaf och Sai. Man säger sin avsikt t ex labayka allahoma Omra/Hajj innan man går in i Ihram. Man har då gjort ghusl (rituell dusch). Det är också då man inte får göra vissa saker som t ex gifta sig, gå på jakt, ha parfym på sig, klippa naglarna, sexuellt umgänge med sin fru/man, män får inte ha keps/mössa på huvudet. Det finns fler regler. Kvinnor har sina vanliga kläder på sig och män har vanligtvis två vita tygbitar, oftast i bomullskvalite. Efter tawaf och Sai så kan man gå ut ur Ihram genom att göra ghusl, klippa sitt hår och sina naglar.
 
Detta är väldigt kortfattat, mer om det kan man läsa på olika sidor och böcker som finns på nätet. Jag hade stor nytta av Yasir Qadis föreläsning som heter "" The fiqh of Hajj and practical advice för Hajj, Muhammad Alshareffs föreläsning "Jorney of the hearts" och hemsidan http://www.kalamullah.com/hajj-resources.html
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: